Olen Tanja Paasonen, pitkän linjan koiraihminen ja rotuyhdistysaktiivi. Nuorempana minulla oli palveluskoiria ja niiden kanssa tuli harrastettua sekä hakua että tokoa. Muutettuamme Nummisiin maatilalle, otimme pihapiirimme vartijoiksi pyreneittenkoiria. Tämä alkukantainen rotu sai minut kiinnostumaan koirien elekielestä, kuten rauhoittavista signaaleista. Matka laumavartijan sielunmaisemaan on ollut todella silmiä avaava ja opettavainen kokemus. Tällä hetkellä meillä asustaa pyreneittenkoirat Reino, Viljo ja Mauno sekä parsonrussellinterrieri Lukko ja bordercollie Esko.

Koulutukseltani olen sosionomi YAMK sekä eläintenkouluttaja AT. Olen työskennellyt sosiaali- ja terveysalalla yli 20 vuotta erityisryhmien kuten kehitysvammaisten, mielenterveys- ja päihdeongelmaisten, lasten, nuorten ja ikäihmisten kanssa. Työssäni olen kouluttanut paljon ihmisiä ja ohjannut erilaisia ryhmiä.

Eläinkouluttajaksi valmistuin vuonna 2017 Suomen Eläinkoulutuskeskuksesta ja suoritin siellä myös hajutyöskentelyn syventävät opinnot. Eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suoritin Amiedussa vuonna 2019. Eläinavusteiseksi valmentajaksi valmistuin vuonna 2018 Alfa Partners Academysta.

Koulutan nyt opiskelijoita kouluttamaan koiriaan eläinavusteiseen työhön. Pidän pyynnöstä myös aiheeseen liittyviä luentoja ja järjestän koirien oppimiseen ja käyttäytymiseen liittyviä koulutuksia.

Haluan muistuttaa ihmisiä, että kannattaa tutustua rotuun perusteellisesti ennen koiran hankkimista, jotta tietää, mitä on ottamassa. Kaikkien kanssa arki kaupungissa tai taajamassa ei onnistu eikä kaikista tule tottelevaisuusvalioita. Jokainen omistaja on kuitenkin paras omalle koiralleen ja sujuva arki yhdessä koiran kanssa helpottaa elämää tuntuvasti.